Xarxa eléctrica Olot-Serinyá, tram Argelaguer; Limnos solicita un Estudi de Impacte Ambiental
Dimecres, 16 gener, 2008 per Lejarza
Xarxa eléctrica Olot-Serinyá, tram Argelaguer; Limnos solicita un Estudi de Impacte Ambiental, Sr. Alcalde President: Ajuntament de Argelaguer. Instancia Registre de Entrada núm: 848 de 19-12-2007.-Juan Rodríguez Lejarza, major de edad, amb DNI núm. 14.972.373-M veí de Argelaguer amb domicili a efectes de notificació en Argelaguer, C/Major, 26, -I7853
M’adreço a vosté, Exposo:
– Que en el Ple del Ajuntament de Argelaguer, del día 27 de setembre de 2007, un dels punts a tractar fou “Aprovació de la millora de la xarxa eléctrica Olot-Serinyá, tram Argelaguer”. Aseventat que a dia d’avui l´aprobació d’aquest expedient, no ha sigut exposada a consulta pública, ni publicada en el Botlletí Oficial de la Provincia de Girona (BOP).
Demano: M’imformi per quina data té previst la publicaació de l’expedient en el BOP, per fer les al.legacions oportunes. En el cas de que disposi d’altre vía per fer arribar les meves al.legacions al Projecte, espero pugui comunicar-mo.
Atentament: Juan Rodriguez Lejarza, 19 de desembre de 2007
P.D:Referéncies documentats, afectació Riu Llierca (CYCOSA CALES DE LLIERCA,S.A.) (Instáncia a la Ajuntament de Argelaguer: núm: 383 de 28/6/06; núm. 3 de 4/1/07. -Butlleti Oficial de la Provincia ( BOP) núm. 8764 de 9-7-07; núm. 6620 de 24-5-07
***
Limnos solicita un Estudi de Impacte Ambiental de la línia (Olot-Argelaguer-Serinya) de 132 Kv al pas pel Pla de l’Estany.-LIMNOS ha revisat el projecte de traçat de la línia elèctrica de 132 kV al seu pas per la comarca del Pla de l’Estany. Aquesta línia elèctrica, que va de Serinyà fins a Santa Llogaia d’Àlguema Girona, travessa el sector més septentrional del Pla de Martís i el riu Fluvià a l’alçada de la Central de Baix, molt a prop de Sant Miquel de Roca.
LIMNOS SOLICITA QUE SE SOTMETI LA LÍNIA DE 132 KV AL SEU PAS PEL PLA DE L’ESTANY A AVALUACIÓ D’IMPACTE AMBIENTAL.
El projecte de línia de 132 kv afecta els municipis de Crespià, Esponellà i Serinyà (en total, el tram de línia que travessa els tres municipis és de 8.470 metres, un 55% dels quals dins del terme de Crespià, un 14% a Esponellà i un 29% dins Serinyà). LIMNOS ha detectat problemàtiques ambientals en el traçat proposat i actuant en conseqüència ha demanat al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat que sotmeti aquest projecte de línia elèctrica al procediment d’avaluació d’impacte ambiental d’acord amb el RD LEGISLATIVO de la Ley de Impacto Ambiental.
Com a fonaments de la petició LIMNOS es basa en l’estudi d’al.legacions a la línia elèctrica encarregat pels ajuntaments afectats. Aquest estudi conclou que: “La línia elèctrica afecta àrees d’elevada qualitat paisatgística i ecològica, tot modificant de manera irreversible el paisatge dels habitants dels municipis per on travessa”, “La línia elèctrica afectarà de manera irreversible els ecosistemes dels municipis de Serinyà, Crespià i Esponellà” i que “No es considera adequat tirar endavant el projecte de la línia elèctrica de 132KV SE: Serinyà Suport T.101 degut a les greus i irreversibles conseqüències que tindrà en el territori”.
Des de LIMNOS es proposa que s’estudiï una segona alternativa de traçat més al nord i que evitaria l’afectació del riu Fluvià (adossada a la N-260). També es proposa que s’estudiï el seu soterrament quan s’executi el desdoblament d’aquesta via. D’aquesta manera s’evitaria travessar el riu Fluvià i afectar els hàbitats d’especial interès inclosos dins la Xarxa Natura 2000.
Segons LIMNOS és necessari sotmetre aquest projecte a Avaluació d’Impacte Ambiental i modificar-ne el traçat ja que segons l’entitat és tracta d’un projecte sobredimensionat i que no s’adiu amb l’entorn on s’ubica.
Pla de l’Estany, 14 de gener de 2008
http://www.limnos.org/index.php?option=content&task=view&id=183&Itemid=
http://argelaguer.nireblog.com/post/2008/01/16/xarxa-elactrica-olot-serinya-tram-argelaguer-limnos-solicita-un-estudi-de-impacte-ambiental
Un “comentario” que se me había olvidado. Esta carta pública, per vostés:
Cartes al Director Diari de Girona 21-02-2007. Tinc una carta per voste¡¡.-M´ha sorprès la defensa aferrissada i agressiva que fa el Sr. Jaume Tané i Cufí, veí d´Olot, del president de la Cambra de Comerç de Girona, arran d´un text de l´Associació de Naturalistes de Girona (ANG), on es qualifica el Sr. Domènec Espadalé de «membre de sectors econòmics irresponsables», en la seva carta al director d´aquest diari, publicada el divendres 16 de febrer de 2007. Amb data 9 del present, es llegeix en aquest diari el següent titular: «Una segona sentència impedeix a l´empresa Cycosa ampliar les extraccions a la pedrera» de Tortellà (pàg. 19). La noticia parla per si sola. L´empresa Cycosa està situada a Argelaguer al Pla de Tapioles, al riu Llierca, un corredor biològic que comunica el Parc Natural Volcànic amb l´espai protegit de l´Alta Garrotxa. Les empreses Cycosa, Cales de Llierca, Horpisa, etc…, porten a terme activitats industrials inadequades: ocupació i destrucció del bosc de ribera, amb maquinària pesada, per ara, ja s´ha destruït en la seva totalitat el «bosc de Pekin»; alteració de l´espai natural amb la construcció d´embassaments per a la decantació de fangs i contaminans diversos; ocupació dels camins i carreteres de lliure accés; explotació de les aigües del subsòl. Totes les activitats es porten a terme sense cap definició física parcel·lària, estant obertes al pas dels vianants i de la fauna.
El Sr. Alcalde de l´Ajuntament d´Argelaguer, Josep Dorca (CiU), té coneixament d´aquests fets mitjançant la Instància núm. 383 de 28-06-2006, fins a la data no he rebut contestació per la seva part, així mateix la regidora de Medi Ambient, Montserrat Mallol (ERC-Acord Municipal), també assabentada, no ha donat cap resposta.
Sr. Cufí, semblar ser que també hi ha «irresponsables polítics». El president del Consell Comarcal, Sr. Espona (CiU), també té coneixement de l´estat desastrós del corredor biològic del Llierca (Xarxa Natura 2000); deu saber molt de les coses senzilles, però quan s´ha de mullar es fa l´orni.
Sr. Cufí, com que el desastre del riu Llierca, al Sr. Espadalé -el seu «alcaldable»-, li ha sortit gratuït, ara està destruint el Fluvià al seu pas per Argelaguer, quina casualitat també. El lloc anomenat Can Gifreda o Ca l´Hornos, per als veïns d´Argelaguer, és un altre corredor biològic que en la declaració d´impacte ambiental al DOGC núm. 4438-01/08/2005, es diu que «atès que el medi receptor no té capacitat i que existeixen efectes irreversibles i irrecuperables» la Ponència Ambiental en la sessió de 6 d´abril de 2004 «acorda informar amb caràcter desfavorable» de l´extracció de sorres per l´empresa Cycosa (exp.GL 20030096). A dia d´avui, l´empresa Cycosa segueix a molt bon ritme la destrucció de tota aquesta zona, amb el consentiment de l´equip de govern (CiU-ERC). Els veïns no rebem cap informació, ja en devem tenir prou amb els camions de l´ extracció que circulen pel mig del poble amb soroll i pols constant.
Sr. Cufí, hauré de dir-li que és penós el nivell actual d´enriquiment empresarial a costa de la destrucció de la natura de la Garrotxa, aquest és el nostre sondeig entre els treballadors garrotxins. Ja sabem allò d´aquells de salaris baixos recompensats amb hores extres no declarades a l´Estat, treballadors que no tenen cap seguretat en el lloc de treball. El Sr. Domènec Espadalé no és «un membre de sectors econòmics irresponsables» ell és «el cap dels irresponsables econòmics».
Juan R. Lejarza. Delegat de Prevenció i personal de CCOO a Cales de Llierca, S.A. Argelaguer